Научна проза

НА ШИПКА ВСИЧКО Е СПОКОЙНО

Уважаеми, народе, на София,

не ти, който като Цветанов имаш само шест апартамента, защото е срамно да си навършил четиридесет и да ги нямаш, да плуваш в златното течение на демокрацията и да не се позлатиш като господин Иванов-председателя на Столичния общински съвет. Нe ти, който принадлежиш към петнадесетте процента заможни и презаможни софиянци ,събрани от цяла България новобогаташи, с колите и вилите край София, с банковите сметки и фирмите, холдингите, които преди това обраха родните си градове и дойдоха с капиталите си тук, защото тук са парите, тука е властта, тук се правят лесните пари и големите далавери.

Уважаеми, народе, от другите проценти, ти, който се срамуваш, че си обеднял инженер, учител, учен от БАН, професор, журналист, офицер от запаса и нощен пазач в някой холдинг, писател, художник, артист, изхвърлен техник от Кремиковци и т.н. Ти, който се срамуваш да признаеш, че си изключил парното и децата ти мръзнат през зимата и въпреки това за една година топла вода ти идват непосилни сметки и задлъжняваш към Топлофикация. Няма българин, който да обича дълговете, въпреки всички слухове ние сме горд народ и не искаме да дължим никому нищо на този свят, освен на Господ, че ни е дал живот и страна на най-хубавото място на света. Но идва Видовден и се оказва, че половината от входа на блока е осъдена от Топлофикация - София по бързата процедура, при затворени врати и хвърчаща бележка от съда, че имате време да заплатите двойно и тройно по –голяма сума от тази по фактурите, защото Топлофикация има право на лихви, съдът на такси, адвокатите на Топлофикация на хонорари, а частните съдебни изпълнители -право на свободно финансово творчество. От 360 000 абоната та Топлофикация-София общо, тя в момента е завела 240 000 дела срещу неизправните длъжници по бързата процедура. Би трябвало София да кандидатства с това за Книгата на Гинес, как не се е сетила г-жа Фандъкова това да бъде гвоздеят на предизборната й кампания. Разбира се, че не е в интерес на ГЕРБ, но алчността очевидно е по-голяма от глупостта и съдебната саморазправа на дружеството срещу повече от 200 000 домакинства в София тече. Крайният резултат ще бъде , да предположим ,разчистването на пътя за приватизация на Топлофикация-София, за сметка на изгорелите 700 000 и повече нещастни софиянци.

Не са от тяхната кръвна група, сиреч от петнадесетте процента богати, а от чуждата. Имат къщи, а не могат да платят топлото. Тук ще се намесят и благородните частни съдебни изпълнители, ще ги посъветват, че е най-добре да се вземе заем от съответната частна банка срещу ипотека на имота. Някой ще излезе на улицата заедно с покъщнината, а някои ще си натъпчат джобовете с пари. На първо време частните адвокати, на които дружеството е възложило делата -300 лева хонорар на дело и респективно 70 000 000 лева общо. Откъде е взела и кой ги е дал на Топлофикация тези пари, след като за миналата година дължи 55 000 000 на Булгаргаз? Не знам, но тя ще ги плати като поп на сръчните млади адвокати. И ако те са примерно 70, това означава, че вече имаме със сигурност 70 нови милионера в София от това прекрасно съсловие. Какво младо попълнение за ГЕРБ в най-тежката година на икономическата криза за България, какви кандидати за депутати в предстоящите извънредни парламентарни избори. Кой казва, че в София няма пари? Няма за БАН, маршируваха в студа академиците пред суровия поглед на премиера и искаха точно толкова за бюджета на БАН, но Дянков отсече - не може, няма пари. Не са учили там ,където трябва и за каквото трябва.

Уважаеми, народе, на София, аз съм поет, ще цитирам едно стихотворение от книгата ми “Жив”,написана през 1991 г.,което се оказа пророческо:

Когато
Тока спре във къщи,
Когато и водата
Свърши,
Когато разорят напълно
Моята страна,
Ще дойдат
Глутница от вълци,
Ще дойдат вълчи
Времена.

Аз казвам: с вълците като за вълци. Как биха изглеждали опасните муцуни и как би изглеждала София, ако тези 700 000 аутсайдери излязат на жълтите павета, преди да ги изхвърлят с покъщнината им на улицата? Все пак София е нашия град, а нашият град-столицата на България. Която също е наша. Народе, каква тишина около тебе, какво без-мълвие. Погребват те, жив.

15.06.2011 Генадий Велчев

Посетители

133765
ДнесДнес12
ВчераВчера30
Тази седмицаТази седмица241
Този месецТози месец12
Общо посетителиОбщо посетители133765
© 2023 Генадий Велчев. Сайтът е обновен с финансовата подкрепа на " СОФТЕКС ИНТЕРИОРИ ЕООД ". Всички права запазени. Уеб агенция "Кая Про" ООД