Научна проза

НА ШИПКА ВЕЧЕ НЯМА НИКОЙ

Приятелю, заглавието е коментар на статията ми “На Шипка всичко е спокойно”, която излезе в “Дума” и още няколко електронни издания преди месец, за бедствието над София, наречено “сухо’ “Съдебните дела на Топлофикация срещу софиянци”. Лято е. Краят на юли. Заможните, перспективните граждани на София стягат куфарите, домочадията за море - у нас и в чужбина. Съдът също затваря врати и ще излезе в заслужен отпуск през август. Подгонените от кризата и “Топлофикация” софиянци също ще си поотдъхнат в нагорещените панелки, ще пият цял месец студена вода от чешмата, без да им пресъхват от страх и тревога устата.

Ще могат на това относително спокойствие да обмислят кой път да хванат членовете на фамилията, ако се окаже, че жилището им е вече неспасяемо или има някакъв шанс да се спечелят пари и фамилията да не изгори в ръцете на частните съдебни изпълнители. Най-близкият път ще се окаже в чужбина, както е предвидено от авторите на това забавление - с точни адреси у нас и точни адреси в чужбина. Нас така ни отвориха като страна и държава, че всички пътища и пътечки за нас българите да водят към чужбина, а тука да идват страни и инвеститори, които да си харесват било 5 ,било 10, било 20 процента от територията на България без бой, без пукане, като в Либия да речем, а по съвместни с правителството джой венчер проекти. Такова служебно правителство не сме имали в цялата си хиляда и триста годишна история на Българската държава. Аз обаче си правя извода, че щом така подло, подмолно опипват снагата на Българи, значи ги е страх от нас, българите, има нещо, нещо ги плаши. Навярно прословутото наше търпение, което само ние знаем кога ще свърши.

1 КРАТКА ДИАГНОСТИКА НА БОРБАТА ЗА ВЛАСТ НА БЪЛГАРСКОТО ЧИНОВНИЧЕСТВО.ВСЯКО ЧИНОВНИЧЕСТВО се бори за власт и реализира власт. Този, който се бори за власт има и господар. На България бяха хвърлили око отвисоко и много по-едри птици от ятото на българското чиновничество. Под зоркото око на птиците отгоре нашето съвременно чиновничество спечели властта в люта борба за демокрация и срещу комунизма, респективно срещу социализма, разправи се отдавна с Българската комунистическа партия, от която взе властта по наследство апропо то и тогава беше на власт ,но като дясната ръка на БКП и се зае с преразпределението на всички наследени активи на социализма, но вече като частни на държавата, т.е. негови. Нямаше начин то да не забогатее при приватизацията, след като социалистическата собственост от общонародна стана частна на държавата, както беше провъзгласено в новата демократична конституция на държавата и следователно преразпределението можеше да бъде само между тази красива социална група, която още преди сто години социолозите определят като универсална алчна и паразитна класа. Нашият народ трябва да знае кой го ограби и му отне създаденото от него. Тези талантливи хора с писалки или вече с лаптопи продължават да го грабят, защото друго не могат да правят по дефиниция. Опряха сега до къщите му, защото и затова си има схеми, след като опоскаха всичко друго в България.

2 АНАТОМИЯ НА КРАСИВАТА КЛАСА .Чиновничеството запълва всички празни места в организационно-управленческата структура на всяка организация - банки, фирми, синдикати, големи партии и ,разбира се, в държавните структури и наддържавните като Европейският съюз и т.н. Контактът на всеки гражданин с тези организации минава през някакъв чиновник, който при всички случаи представлява властта на тази организация в обществото. Колко власт може да притежава един чиновник от най-ниско ниво илюстрира поговорката “царят дава, пъдарят не дава”.

Отмина времето когато българското елитно чиновничество ни се представяше с дънки “Рила” и смачкато якенце от шлиферен плат. Сега са със скъпи маркови костюми ,показват ни богатите къщи, когато дават интервюта в домашна атмосфера. Какво постигнаха за себе си на всички ни е известно и много повече разбира се е неизвестно - за банковите им сметки в чужбина и кой ги води и ръководи, та са толкова свирепи, когато решат да покажат властта си .

Нашият народ, ние българите живеем в общество на абсолютната частна собственост - всички неразпродадени национални активи са частна собственост на държавата, цялата икономическа сфера се държи от частен капитал и частни капитали на държавата. Държавно-частното партньорство си е чисто частно - между управляващото чиновничество и частния български и чужд капитал. Такова господство на капитала няма как да не смаже всеки, който разчита на труда си и на човешките си способности. Античовешко общество и античовешка държава. Търговците са влезли и завладели отдавна храма на българската държава. За какъв социум и за каква хуманност може да се говори ,след като цялата болнична система е изградено от частни болници-търговски дружества на държавата и новите с частни капитали. Срамно е сега да бъдеш лекар, защото си полагал „Хипократова клетва”.Няма сфера до която да са се допрели тези господа и да не са я изтърбушили и довели до уродливост. Лично аз изпитвам неудобство, когато видя български офицер с пагони, с униформа и не ми се ще да го погледна в очите, да си спестим взаимно унижението като българи. Как няма нашият народ да се чувства най-нещастният в света-наистина ни разплакаха майките, жените и децата.

3 ЗА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И НЕГОВИТЕ СТРУКТУРИ . Хвърлят ни прах в очите, че нямало такова и трябва да го почакаме ,за да станем цивилизована демократична страна, в която може да се живее нормално. Изброявам няколко ,които са от 20 години в България - разбира се Атлантическият клуб на НАТО, фондациите и институтите на Сорос в България, немските, френските, турските структури за дружба и сътрудничество, еврейските, с клонове в България. Всичко финансирано с чужд частен или държавен капитал. Населени пак с чиновници, но този път от науката, защото чиновник означава да си нает ,да работиш за пари в някаква сфера на управлението. Тук става въпрос за управление на общественото мнение чрез авторитети в науката, които избирателно лансират само една икономическа теория или лансиращи само една идеологическа доктрина. Разбира се, че определената за у нас. Те са постоянни гости и на БНТ и на всички влиятелни частни телевизии, за да бъде кошмарът ни пълен. Логиката на подобна политическа технология за масово оглупяване и измама на хората е ,че щом науката казва, такава трябва да бъде и практиката. Но ,първо, това не е науката, а само една от многото теории на средно ниво и не цялата, а удобни цитати за нуждите на властта в момента. Второ, въпросните доктори на науките не са учени, а чиновници, в науката не се работи, твори за пари, а за истинското познаване на нещата, което е нужно и ценно за хората. Ученият работи за хората, а не за хората с пари. Ако служи, служи за науката, защото там работят страшно много хора, занимаващи се със същият сложен проблем,,учени от цял свят, и това ,което някой учен открие, става достояние на всички колеги. Науката е нещо много, много хуманно и безкористно.

За да работи ефективно политтехнологията на терена на България, всички останали истински учени от България или автентични обществени движения са аут от екраните, защото ще се разбере колко лъжат и колко са малограмотни въпросните пропагандисти и колко на зле отива България.

Господин Дянков и премиера не можаха да закрият БАН, но пътят на учените от там към националните телевизии е на сто процента отразян, по какъвто и да било национален проблем. Там са изкупените от кого ли не на кило псевдоучени, псевдоталанти, нови европейци от България - истинска люпилня на бъдещи министри на финансите, културата, науката и, разбира се, на Българската войска. Има ли сме продажници в България, Господи, кой ти е знаел, че сме и такива. Наивни българи, наивен народ.

Лято е. Втори август, Преображение Господне. По това време на Шипка нашите опълченци са водили заедно с русите най-тежките боеве срещу прииждащите турци на Орлово гнездо и са удържали върха. И живи и умрели - в едно са се били както поета ни каза.

На Шипка вече няма никой

Генадий Велчев
2 август 2011

Посетители

133772
ДнесДнес19
ВчераВчера30
Тази седмицаТази седмица248
Този месецТози месец19
Общо посетителиОбщо посетители133772
© 2023 Генадий Велчев. Сайтът е обновен с финансовата подкрепа на " СОФТЕКС ИНТЕРИОРИ ЕООД ". Всички права запазени. Уеб агенция "Кая Про" ООД