Научна проза

ОПЕРАЦИЯТА “ХИЕНИ” В АРАБСКИЯ СВЯТ

1. БЕЗЛИЧИЕТО НА ЛИДЕРСКАТА ЧЕТВОРКА ОТ ВАШИНГТОН, ЛОНДОН, ПАРИЖ И МОСКВА е впечатляващо - лицa, със скорострелна кариера във властта, натъпкани с комплекси и изтласкани от съответните елити, за да оберат пешкира по времето на световната икономическа криза и кризата в собствените им страни. Никой не иска да сдава властта и най-вече елитът по време на криза, така че въпросните фигури са идеални за манипулиране отвътре, и провеждането на мащабни акции като тези в арабския свят “под шапката” на съответните президенти, под която шапка няма нищо ,освен влияние на влиятелни групи и структури със заплашени интереси.


С такова личностно покритие и пъчене пред камерите, че това са хората , които решават съдбата на два континента, няма как събитията да са разбираеми и ясни, а още по-.малко кой стои зад тях, зад тези говорещи глави, нелишени от лични амбиции да спечелят още един мандат.
Моето мнение е, че се разиграва игра, която ще стане ясна на света едва накрая, и че от големите четири столици, едната ще е големият губещ, защото играта e на финансовия капитал, т.е. на Ню Йорк, Лондон и Париж. Москва си свали картите и каза, че няма да играе, но беше нужна като четвърти, за да започне играта като легитимна световна игра.

2. ТРИМАТА МЛАДИ президенти: Обама, Саркози и Медведев заслужават специално внимание. Млади, кадърни, напредничави технократи на “ти” с новите технологии и аналогичен антураж от технократи службогонци- млади клонки на елита, специално отглеждани за специални операции. Внезапната им поява на върха на държавната пирамида в САЩ, Франция и Русия почти по едно и също време не подсказва случайност, по скоро някаква съгласуваност, и ако за политическите отношения САЩ-Русия е характерно търсенето на подходящия партньор, то за появата на типажа Саркози няма такова обяснение. Да се проектира и изработи конфигурация от трима технократи в три демокрации и те да са толкова подобни и съвместими е много трудна работа. Казано на шега – някакъв световен авторитет им е написал препоръката към сивито- че стават само за президенти тук и сега.
Въпросният суперавторитет се беше погрижил да получат и съответните бонуси в утвърждаването си като президенти и звезди на световния политически небосклон. Медведев се справи с грузинските войски в светкавичната война с Грузия през лятото на 2008 г., докато Путин беше на Олимпиадата в Пекин. Саркози пристигна в Тбилиси и спря руските танкове пред града като помирител и посредник, докато останалите политически лидери в Европа бяха в шок и неми наблюдатели. Намеси се по-късно и Обама за възстановяването на равновесието НАТО¬¬- Русия и получи Нобелова награда за мир. Тази тройка добре работи съвместно за възникването и потушаването на конфликти. Аз мисля, че с решението на Медведев Русия да се въздържи и по този начин да пропусне подготвената от Франция Резолюция на Съвета за сигурност към ООН за Либия и да се развържат ръцете на Франция и САЩ за практическа окупация на тази арабска страна, богата на петрол и газ, както на цял свят е известно, Медведев връща жеста на Саркози и Обама. Нищо чудно през тази година Нобеловата награда за мир да я получи Медведев като посредник в уреждането на конфликта с Либия. Това, което и на мен сега ми става ясно, е, че двойката Саркози- Обама е изтъргувала двете метежни провинции на Грузия през 2008 г, именно като посредник и гарант и в замяна е получила Либия и гаранции от Медведев, че Русия няма да се меси. Защо точно Либия на Кадафи е станала предмет на сделката, трябва да кажат САЩ и Франция- те са я поискали. Либия е тяхна още от 2008, остава само да свалят Кадафи и да си я поделят по начин, който ги удовлетворява. Няма никакъв за тях либийски народ , граждански права и либийска държава. Че този народ успя за последните тридесет години да стане най-образования в Африка, със стандарт на живот на средноевропейско ниво, това никак не ги интересува, ще ги сринат , ако трябва до основи, като Ирак и иракчаните, и ще ги пуснат да пасат като камили в пустинята. Аз съм удивен колко нормални честни хора работят за господството в ООН, Нобеловият комитет , хората от спецслужбите и структурите, учени, експерти, журналисти на мястото на събитията и от студията, и,разбира се, летци, моряци от подводници, които си правят ученията наживо и унищожават и проверяват докрай ли са унищожили-работят за пари , за единия живот, който имат. Прав е Путин като казва, че трябва всички много да се молят за душите си на Господ.

3. НА ДРУГИЯ КРАЙ НА СВЕТА в Япония е истинската драма на човечеството и човека. Там няма речи и пресконференции, надути фрази и кой трябва да управлява света, една ядрена централа е не по-малко сложно съоръжение от една атомна подводница и там работят специалисти без да знаят колко след това ще останат живи, за да не стане от централата атомна бомба, а Япония пустиня. Казвам го и ми олеква, защото в драмите винаги има нещо светло – ние хората светим със собствена светлина като слънцето. И тя се вижда от другите, светът не е кьорав за нея. Япония свети като предупреждение за малоумието или безумието край бреговете на Средиземно море. Там всичките основни участници или безучастници са ядрени държави.

4. ПОХОДЪТ НА АМЕРИКА ПО БРЕГОВЕТЕ НА СЕВЕРНА АФРИКА за тотална подмяна на управляващите режими напомня на всички за нежните революции в Източна Европа и разбира се за Михаил Горбачов, на който Западът вчера устрои разкошно честване на 80 годишнината му в “Ню Албърт хол” в Лондон. Какво празнува Западът- отпадането на две големи заплахи- военната ,от страна на Варшавския договор и ликвидирането на СССР като огнище на “заразата от комунизъм “в Европа. Европа си направи нов СССР, но вече на капитала и даже терминологията заимства от времето на Ленин: комисари, комисии, директиви- умеят хората да заимстват. За НАТО вече знаят и в Авганистан.

5. САМО ЧЕ ЗАД ПАРАДИРАНЕТО СЪС СВОБОДАТА и порива на народите стоят оръжията и парите. На Горбачов му е известно, че остави СССР с 150 млрд. долара външен дълг към частни банки от Лондон, Париж и че тези сега дето му се радват щяха да му откъснат главата, ако не беше осигурил връщането им чрез друг тачен от Запада руснак – Елцин. Още 100 милиарда долара пак на западни частни банки дължаха останалите страни от Източна Европа. 250 милиарда долара необезпечени кредити са парели, горили ръцете на банкерите. Как няма да го славят, благословен да е Горбачов. Какви нещастия им спести, какви банкрути, какви трагедии. Как се връщат и какви комисионни се дават за невъзвръщаеми кредити банкерите знаят. С особена гордост го представят господин Горбачов- първият и последен президент на СССР, защото щяха да получат само един пробит долар, ако имаше втори.

6. ОТ КАКВО СЕ СТРАХУВА АМЕРИКА, че така спешно е задвижила мотора на революциите в арабския свят. От иранските ракети – не, отдавна спряха да говорят за Иран и Южния щит на НАТО срещу тях. Да имат да взимат пари: дължат им най-приятелските режими- Израел и Египет, останалите си имат достатъчно. Може би ги тормози детската мечта да си имат само приятели в арабския свят , или по-скоро обратното - арабския свят да има само един приятел – САЩ. Сега например Ирак има само един приятел. И този пример никак не се харесва на Арабската лига. Това обяснява защо революциите потръгнаха като нежни и добре осветени от Си Ен Ен и другите.
Америка и Западна Европа се страхуват от кризата, която им завъртяха от Уолстрийт и се опасяват, че няма да могат да излязат от нея без помощта на арабския свят. Помощта ще дойде само ако го трансформират т.е. разбият и приобщят към западните ценности.

7. ОПЕРАЦИЯТА “ХИЕНА” е налудничава операция, но ако си представим една втора вълна на финансовата криза в условията на рецесия и как арабските шейхове изкупуват сгромолясали се банки и мултинационални корпорации заедно с Китай и Русия, ще кажем, че това не може да бъде – а може. И в България нашите първенци сънуват как идват тук арабски и китайски капитали да инвестират и да ни спасят от кризата. Има по-доходно място за инвестиции и парите се пазят за там. Където има индустрия , а не където идиотски са я разрушили.
Казват, че гнева на Саркози е бил предизвикан от отказа на Кадафи Франция да закупи 30 процента от националната нефтена компания, толкова колкото вече имат САЩ. Но това би означавало излизането на Либия от ОПЕК.

8. ОПЕК-ЦЕЛТА НА ОПЕРАЦИЯ “ХИЕНИ” не се вижда на монитора и камерите за самоуправление на ракетите, но е главната цел на мероприятията. Унищожаването на ОПЕК- картела на страните от основни износители на петрол, които регулират международните цени на петрола-цената на черното злато е голямата примамка за оцеляването на западния капитал като велик. Ако не могат да задигнат арабския петрол, поне да го направят по-евтин, да върнат стрелките на времето преди 1960 г., когато Венецуела, Ирак, Иран, Кувейт и Саудитска Арабия го основаха в Багдат и спряха колониалната схема за ограбването на страните си.
Първата работа на англичаните след окупацията на Ирак беше да им се върнат от колониално време национализираните кладенци и инсталации. Ето им мечтата. След игрите с ембаргото за Ирак, блокади, забрани , програми храни- петрол на ООН- окупация и ликвидиране на знаков основател на ОПЕК. Истинският враг на САЩ и Запада са арабският капитал и природни ресурси, защото той е и институционално развит, включително и като банкова система и добивна и преработваща инфраструктура, добре работеща арабска корпорация. Едва ли някой знае колко и какви са авоарите на арабските банки. Факт е, че те купуват английските футболни клубове в ситуация на убийствена криза на световния капитал. Другото име, което се скланя в този бизнес е на руските милиардери ,също петролни.

9. ЛИРИЧНО ОТКЛОНЕНИЕ. Правя го не защото съм автор на лирика, а защото романтизмът на западния едър капитал за връщането на доброто старо време да се легне на петролните тръби, сонди и танкери и да забогатява заедно с арабските шейхове, или изобщо без тях, а с новите арабски технократи, изучени, купени и предани на запада, си заслужава вниманието. Колко от днешните италиански политици са легнали на тръбите, колко банкери си правят парите, чак до евродепутатите в парламента в Италия сигурно знаят. Романтика. Така залегнали ще преживеят кризата. Автомобилната индустрия ще поеме въздух, транспорта, търговията и потреблението ще дръпне. Днешните цени са си истински терор. Тероризмът трябва да бъде наказан. Човек като се размисли ще види какъв консенсус може да се получи. И всичко това как контрастира с сциентиския език на политиците, как от науката ще правим икономика на знанието, колко сме напред и ще напредваме, как носим знамето на новата цивилизация. Също романтика. Човек като види един завод на “Дженеръл мотърс” и един завод на “Хонда” ще види къде е разликата. Технологично изоставане. И пълната илюзия, че и този грабеж ще им помогне.

10. ГЕОПОЛИТИЧЕСКИЯТ РЕЗУЛТАТ или да кажем цел на операцията “Хиени” обслужва главно Пентагона и Вашингтон. Арабският свят да има само един приятел САЩ, или накратко САЩ да станат новия шейх на всички араби. Удар по неприкритите или прикрити врагове на Империята с новите ниски цени на петрола, ако щеш даже разорителни за Венецуела, Иран и Русия. Кръст на “Газпром” и мегаломанските му проекти и руснаците ще трябва да ядат само ракети. Родно производство или на НАТО, ако се наложи.

11. МАЛКО ЗА САУДИТСКА АРАБИЯ. За там ще трябва да намерят един саудитски Горбачов от кралското семейство- реформатор. Без това не могат да минат.

12. МАЛКО И ЗА КИТАЙ. Не ми беше ясно въздържанието на Китай в Постоянният съвет за сигурност на ООН. Нали са комунисти. След това размислих. Комунистите при всички варианти-успех или неуспех на операцията “Хиени”печелят. Пресметнали са го.

2.04.2011 г.

Посетители

133773
ДнесДнес20
ВчераВчера30
Тази седмицаТази седмица249
Този месецТози месец20
Общо посетителиОбщо посетители133773
© 2023 Генадий Велчев. Сайтът е обновен с финансовата подкрепа на " СОФТЕКС ИНТЕРИОРИ ЕООД ". Всички права запазени. Уеб агенция "Кая Про" ООД